Porträttfotografering

De flesta som inte själva arbetar med någon form av konst, förstår vilket oerhört arbete det ligger bakom varje produkt som produceras. Jag har flera gånger fått förfrågan om det går att beställa en fotografering av mig och svaret jag ger är att ja, det går. Nästa fråga som nästan alltid ställs (förståeligt) är vad det kostar. Jag har alltid svårt att svara. Det tar emot att säga vad jag EGENTLIGEN vill ha betalt eller rättare sagt hur mycket som är rimligt i förhållande till det arbete jag lägger ned. I de flesta fall, där jag fått en skriftlig förfrågan, hör personen i fråga inte av sig igen efter att jag lämnat kostnadsförslag. Det får mig att fundera…

Anser ni som vill blir fotograferade att jag ska göra detta gratis?

Jag är inte yrkesfotograf, men jag levererar det jag utlovar. Jag skriver kontrakt som innehåller vad beställaren och fotografen har rätt till, vad som inte är tillåtet, fototillfälle, kostnad m. m. Inga oklarheter alls.

Visst är det roligt att fota. Jag njuter för fullt av det jag gör, men den där timmen i studion behöver ytterligare flera timmars fortsatt arbete när ”modellen” har gått hem. Jag gör ingenting halvdant. Du får vad du förväntar dig, men du får det inte gratis. Även om fotografering är en hobby som jag utvecklat till en livsstil, så försörjer den mig inte.

När jag nu under den senaste tiden hållit på att bygga på min studio så har jag funderat hit och dit och insett att jag behöver bli mer tydlig och öppen med min prissättning. Detta innebär även att jag, så länge jag inte har en egen firma, kommer att deklarera allting som hobbyverksamhet och betala skatt på det som överstiger mina utgifter för verksamheten. Du som beställer en fotografering av mig ska kunna känna dig trygg i att få både ett tydligt kontrakt och ett kvitto på erlagd betalning.

Jag kommer att återkomma med prislista inom kort, men för att ni ska få en liten bild och kanske viss förståelse för den prissättning som jag kommer att göra, presenterar jag nedan några av SFF:s riktlinjer (2018) för prissättning vid fotografering beställd av privatperson.

Grundarvode/Timpris:
Porträttfotografering: 900 kr/tim
Bröllopsfotografering: 1500 kr/tim

Paketpriser (exempel på intervaller:
Porträttfotografering 1-2 personer: 1000 kr – 2500 kr
Porträttfotografering fler än 2 personer: 5000 kr – 13000 kr
Bröllopsfotografering, beroende på arbetstid och
vad som ingår: 5000 kr – 30000 kr

Sen tillkommer kostnad för själva bilderna…
Högupplösta, färdigställda filer:
1 st. 1 000 kr
5 st. 2 100 kr
10 st- 3 800 kr
20 st. 5 200 kr
50 st. 7 500 kr

(Alla priser ovan är inklusive moms.)

OBSERVERA ATT OVANSTÅENDE INTE ÄR MINA PRISER!

Mina priser kommer självklart fortsätta ligga långt under ovanstående och i samband med att jag färdigställt studion återkommer jag med mer info om både den och priserna.

GLAD PÅSK ÖNSKAR JAG ER ALLA!
Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s